Vandstær med blinkhinden over øjnene. 
Under vandet skyder vandstæren en hvidlig, beskyttende blinkhinde hen over øjnene. Dette kan også ske over vandet. Måske kan den ikke lide fotografen og vender derfor "det hvide ud af øjnene", - hvem ved!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Vandstær, Vester Mølle    (Rørbæk Sø)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I denne menu finder du baggrundsviden og billeder af nogle udvalgte fugle.
 
Vandstær
Vandstæren kommer til Danmark fra Norge og Sverige i oktober, den og tager tilbage igen i marts-april. Der overvintre ca. 1000 vandstære i Danmark hver vinter. Som ynglefugl er der kun ganske få par.
Vandstæren er en kompakt fugl på størrelse med en stær. Den er mørk med hvid hagesmæk, runde vinger, kraftige ben og kort hale. Den ses ofte vippende på en sten i åløbet.
Vandstæren findes i forbindelse med rindende eller stillestående rent vand, hvor den dykker efter vandinsekter, snegle, orme og krebsdyr. Kan også finde på at spise småfisk.
 
Vandstæren stikker ofte blot hovedet i vandet i sin søgen efter føde.
 
 Vandstæren opretter et fødesøgningsterritorie på 50-100m, som den forsvarer mod artsfæller. De lever således hver for sig udenfor yngletiden, men kan om aftenen flyve til et fælles overnatningssted f.eks. under en bro, hvor de kan sidde sikkert for natten. Broen giver også beskyttelse mod vind og vejr. Under sådan en bro er der også relativt lunt, hvilket gør, at de kan spare på energien. På en kold nat kan der på gode overnatningssteder samles op til 10-15 fugle.
 
Vandstær ved overnatningsplads.
 
Foto: HK
  
 

 

 

Vandstæren kan svømme i vandet som en and.

Vandstæren kan dykke som en dykand. Når den dykker lukkes næsebor og øreåbningerne. Når den er under vandoverfladen, bruger den både fødderne og vingerne til at svømme med i sin søgen efter føde.

 

 

 

 

 

 

 

Vandstær, Lystrup Å